Назад до всіх новин

Незаконна експропріація власності України і її громадян в Криму

Після незаконного приєднання території АР Крим та міста Севастополь Уряд РФ запровадив широкомасштабну експропріацію та націоналізацію державної власності, яка перебувала у віданні органів державної влади та органів місцевого самоврядування. У більшості випадків незаконна націоналізація державного майна України на території АР Крим проводилася шляхом прийняття постанов так званих «Державної ради Республіки Крим» та розпоряджень «Ради міністрів Республіки Крим». Зокрема, в період з 17 березня по 3 вересня 2014 року «ДР РК» прийняла 15 постанов, на підставі яких було експропрійовано майно Міністерства інфраструктури України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, майно багатьох державних підприємств таких як «Адміністрація морських портів України», ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України», майно державних служб та інспекцій України, майно підприємств, установ та організацій агропромислового комплексу тощо.

Крім того, протягом 2014 року власність найбільших підприємств та фінансових установ, які діяли на території півострова, також була націоналізована. Так, в результаті прийняття 28 постанов т.зв. «парламенту Республіки Крим» були націоналізовані, зокрема, ПАТ «Акціонерна компанія «Кримавтотранс», Кримські філії ПАТ «Укртелеком», ПрАТ «Київстар», ПрАТ «Східно-Кримська енергетична компанія», ПАТ «Крименерго», ПАТ «Керчгаз», приватне підприємство «Укргазпром», ПАТ «КБ Приватбанк» тощо. Націоналізація проводилася без надання власникам будь-яких гарантій, в тому числі компенсацій, і фактично представляла собою експропріацію приватної власності. Жодне із рішень про націоналізацію не було обґрунтоване військовою необхідністю.

Для прикладу, у грудні 2020 року Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», що перебуває у державній власності України, було незаконно придбано дочірньою компанією банку «Росія» «Південний проєкт» за 5,327 млрд рублів (73 млн доларів). Одним із засновників банку та найбільшим акціонером є друг та соратник президента РФ Володимира Путіна Юрій Ковальчук.

Експропріація торкнулася і приватної власності фізичних та юридичних осіб. Протягом 2014-2017 років на території АР Крим та міста Севастополя були вилучені щонайменше 3800 земельних ділянок у зв’язку з тим, що окупаційна влада переглянула рішення органів державної влади України про надання їх у власність, в т.ч. під приводом побудови на них інфраструктурних об’єктів окупаційною владою. Прикладом такої політики став Указ Президента РФ від 20.03.2020 № 201, яким було включено майже всю територію окупованого півострову до «переліку прикордонних територій, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати на праві власності земельні ділянки, затвердженого Указом Президента РФ від 9 січня 2011 р. № 26».