Назад до всіх новин

Постійна Представниця/Керівниця Офісу Кримської платформи Таміла Ташева виступила на відкритті Днів Криму в Туреччині

Постійна Представниця/Керівниця Офісу Кримської платформи Таміла Ташева виступила на відкритті Днів Криму в Туреччині

Постійна Представниця/Керівниця Офісу Кримської платформи Таміла Ташева виступила на відкритті Днів Криму в Туреччині, яке відбулося в Стамбульському політехнічному університеті. Захід організовано спільними зусиллями Кримського дому, громадської організації Кримська родина, Генеральним консульством України в Стамбулі, а також партнерами з Туреччини.

Під час своєї промови Таміла Ташева наголосила на тому, що для України питання компромісів щодо територіальної цілісності неприйнятне.

“РФ використовує окупований Крим, як плацдарм для наступу на материкову Україну. Тому щоб захистити права людини, зокрема українців та кримських татар, які є спорідненими з турецьким народом, ми маємо вигнати окупанта з півострова. Наше військово-політичне керівництво неодноразово повторювало, що у нас не може бути компромісів щодо територіальної цілісності України. Тому перемога України – це повернення всіх її територій”.

Таміла Ташева також подякувала Туреччині за її активну участь в діяльності Кримської платформи, підтримку “Зернової ініціативи” та надання допомоги корінному кримськотатарському народу України, окремо висловила вдячність президенту Туреччини Реджепу Ердогану за участь у Другому саміті Кримської платформи.

“Українська держава реалізує системні кроки щодо підтримки корінних народів України, які історично сформувалися та проживали саме на Кримському півострові. Йдеться і про законодавчий рівень, адже вдалося розробити та прийняти Закон “Про корінні народи” та затвердити Стратегію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. Ми в Представництві також напрацьовуємо Стратегію відновлення Криму після його деокупації, яка враховує інтереси корінних народів України, для яких Кримський півострів – їхня історична Батьківщина”, – підсумувала Постійна Представниця.

Окрім Таміли Ташевої, на відкритті заходу також виступили: Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Генеральний Консул України в Стамбулі Роман Недільський та керівництво Стамбульського політехнічного університету. На відкритті були присутні співголова МФО Кримська платформа Вадим Галайчук та Народний депутат Роман Грищук, який очолює Міжпарламентську групу дружби України і Туреччини.

У своїй промові на відкритті Генконсул Роман Недільський згадав українського військового та колишнього політв’язня Геннадія Афанасьєва, який загинув днями під час боїв на Луганському напрямку. Окрім цього, пан Недільський ще раз наголосив на сміливості українців та їхньому спротиву країні-агресорці.

“Три тисячі двісті двадцять вісім днів як частина української території – Крим – тимчасово окупований Росією.Триста три дні моя країна палає у вогні від рашистських ракет та шахедів. Стільки днів наша смілива держава на всіх рівнях чинить супротив безжальному, кровожерливому сусіду. Сьогодні українці, серед яких є і народжені в Криму, і кримські татари пліч-о-пліч захищають нашу Батьківщину від рашистів”.

Подія триватиме три дні – перший в Стамбулі, два інших у містечку Ескішехір – одному із поселень кримських татар у Туреччині.